Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality

Příspěvky

Aktuality ve výjezdové jednotce

1. 1. 2022

Ke konci roku 2021 skončili svoji činnost ve výjezdové jednotce dva hasiči - Karel Pelda a Ondřej Šimůnek. Děkujeme za dosavadní činnost a spolupráci.

 

Pomoc s distribucí popelnic na tříděný odpad pro obec

18. 12. 2021

V sobotu  18. prosince na žádost obce byla provedena distribuce popelnic na tříděný odpad po obci Všeň a to ve spolupráci s OÚ Všeň. Po novém roce nebudou již na sběrných místech popelnice na plast a papír, ty budou mít obyvatelé u svých domů.

 

Kácení stromů pro obec

20. 11. 2021

V sobotu  20. listopadu bylo provedeno kácení vzrostlých stromů mezi Mokrým a Ploukonicemi, což bylo zadáno obecním úřadem. Vydělané peníze byli dány do kasy našeho spolku. Vzhledem k počasí budou další stromy káceny po novém roce. 

fotogalerie: https://sdhvsen.rajce.idnes.cz/21-11-20_kaceni_stromu_pro_obec/

 

TC – požár ve firmě Trevos na Kyselovsku

4. 11. 2021

4. listopadu v odpoledních hodinách byla naše jednotka vyslána k požáru ve firmě Trevos.  Zde jednotka tvořila dopravní vedení. Dále bylo v rámci cvičení vyzkoušen suchovod vedoucí na střechu. Po ukončení cvičení se jednotka vrátila na základnu.  

 

TP – strom přes komunikaci ve Všeni

21. 10. 2021

Dne 21. října byla naše jednotka vyslána na místní Kopaninu, kde byl strom přes místní komunikaci vedoucí k chatkám.  Za pomoci MPR byla dřevní hmota odstraněna z komunikace, která byla zcela zprůjezdněna. Dále bylo zjištěno že další zlomený strom zasahující do komunikace je ve směru k Borčicům. Jednotka vyjela strom rozřezat a komunikaci zcela zprůjezdnila. Po té se jednotka  vrátila zpět na základnu. 

fotogalerie: 21-10-21 stromy na komunikacích Všeň

 

Hasičská noc pod Ještědem

2. 10. 2021

Už po sedmé jsme se rozhodli společně s Josefem Ječným, Karlem Peldou a Lukášem Svobodou, že se zúčastníme již 13. ročníku soutěže „Hasičská noc pod Ještědem“. Tato soutěž se konala 2. října v obci Zdislava. Jedná se o náročnou noční soutěž, při které každé družstvo absolvuje 50 km úsek, na kterém plní 12 různých disciplín, se kterými se hasiči setkávají při zásazích a běžné činnosti jednotky. Tyto disciplíny jsou rozestavěny v okolí Českého Dubu. Mají za úkol prověřit fyzickou a psychickou zdatnost každého závodníka a především týmovou práci družstva. A teď k samotné soutěži. Na startovní listině bylo přihlášeno celkem 17 týmu. Startovní číslo 11 nám určilo start ve 20:10 hod. Mezi disciplínami bylo např.:

● řezání kmene stromu kaprovou pilou

● stavění povodňové hráze z pytlů písku

● výměna kola u nákladního automobilu

● TFA štafeta

● jízda na raftu s určování topografických značek

●  rozhazování hadic na přesnost a následné jejich motávání

● ve vyznačeném prostoru pátrat po kanystrech a propanbutanových lahvích,

● přemlácení závaží po vyznačené trase těžkou kovovou palicí

Všechny tyto disciplíny jsme úspěšně dokončili kolem 1 hodiny v noci a dále čekali až dorazí i poslední závodníci, aby mohlo proběhnout vyhlášení. Letošní rok jsme obsadili krásné i když nepopulární bramborové či-li čtvrté místo.

Na závěr bych chtěl poděkovat jak všem členům, kteří soutěžili a tím reprezentovali náš spolek a  naší obec  tak i doprovodnému teamu, který nás hnal dopředu a připravil občerstvení.

Martin Kočí

fotogalerie: https://sdhvsen.rajce.idnes.cz/21-10-02_Hasicska_noc_pod_Jestedem_2021/

 

 

Uctění památky zemřelých hasičů

19. 9. 2021

K uctění památky dvou hasičů jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany, zesnulých při výbuchu rodinného domu v Koryčanech, byly v neděli 19. září 2021 na budovách a stanicích HZS ČR po celé republice vyvěšeny černé vlajky symbolizující smutek nad tragickou ztrátou těchto dvou našich kolegů. I naše jednotka se přidala k uctění památky čestnou stráží a rozblikanými majáky na autech.

Čest jejich památce. 

Martin Kočí

fotogalerie: https://sdhvsen.rajce.idnes.cz/21-09-19_Ucteni_pamatky_zemrelych/

 

TP – strom přes komunikaci v Příhrazích

14. 7. 2021

Dne 13.7.2021 byla ještě naše jednotka vyslána před 23 hod. do Příhraz, kde byl spadlý strom přes komunikaci. Jednotka provedla rozřezání stromu za pomoci MPR a dřevní hmota byla odstraněna z komunikace, která byla zcela zprůjezdnění a jednotka se vrátila zpět na základnu. 

fotogalerie: 21-07-13 spadlý strom přes cestu Příhrazy

 

Požár ve firmě Juta v Turnově

13. 7. 2021

K požáru ve firmě Juta byla naše jednotka spolu s dalšími z druhého stupně vyslána kolem 13:30 hod. Členové jednotky zasahovali v DT, kdy střídali na proudech a prováděli rozebírání konstrukcí za účelem dohašování skrytých ohnisek. Další člen řídil dopravu na přilehlé komunikaci. Po likvidaci požáru byla naše jednotka odvelena zpět na základnu.  

 

TP – pátrání po pohřešované osobě v kat. Podháje

6. 7. 2021

K pátrání po osobě byla naše jednotka vyslána 6.7. Jednotky se nejdříve sešly na OOP Turnov, kde došlo k rozdělení SaP. Po té se jednotky přesunuly do kat. Podháje, kde pátraly po lese v tzv. rojnici. Po nalezení osoby byly jednotky odveleny zpět na základny. 

 

Požár ve firmě Šroubárna v Turnově

9. 6. 2021

K požáru ve firmě Šroubárna v Turnově byla naše jednotka vyslána před 23 hod.  Před samotným výjezdem byla však jednotka odvolána KOPISem, že síly a prostředky na místě stačí.

 

Shrnutí loňského roku SDH Všeň

19. 1. 2021

I přes velmi výrazná omezení loňského roku se snažil Spolek dobrovolných hasičů Všeň pořádat obvyklé aktivity směrem k veřejnosti i pro své členy. Počátkem roku se konala výroční schůze spolku, na které bylo účastno více než 60 členů, starosta Všeně, na 10 dalších hostů z řad profesionálních hasičů,  SDH okolních obcí a přítomni byli  i někteří zástupci místních spolků. Součástí schůze bylo i schválení nových spolkových stanov.

V květnu měla následovat pomoc s organizací Cesty lesem pohádek, avšak vzhledem k vládním omezením nemohla být akce pro naše nejmenší uspořádána. V létě jsme pro členy spolku organizovali cyklovýlet do Ohrazenic, kde byla pro účastníky výletu zajištěna prohlídka nové vodárenské věže, průvodcem byl Ondřej Šimůnek. Poté výlet pokračoval do zrenovované restaurace v areálu pivovaru Malý Rohozec. Trasa výletu byla vybrána s ohledem na nejmenší účastníky. Po obědě jsme již zamířili ke Všeni, kde u budovy hasičárny bylo pro zájemce ještě večerní grilování.

V srpnu proběhlo 10 let od ničivých povodních v Heřmanicích. Při této příležitosti proběhla na tamním hřišti vzpomínka i s předáním pamětní stuhy všem, kteří tehdy pomáhali. Tuto za náš spolek převzali Petr a Dana Krouzovi. První zářijovou neděli se podařilo zajistit společně se Střeleckým sdružením Všeň, Cyklistickým klubem seniorů Všeň a za podpory vedení obce dětské odpoledne plné her na Kopanině, které bylo rozloučením s letními prázdninami. Počasí nám přálo, celkem přišlo soutěžit přes padesát dětí. Aktivity v podzimních měsících již musely být podobně jako na jaře zvažovány a organizovány s ohledem na zhoršující se epidemickou situaci, proto jsme museli od některých záměrů zcela upustit. Závěrem roku náš spolek pomáhal s výsadbou nových stromků v Mokrém. Jednalo se o poslední společnou akci roku 2020, na který připadlo 130. výročí od založení našeho spolku – o odložení oslav na rok 2021 bylo rozhodnuto na výborové schůzi, oslavy budou pravděpodobně uskutečněny v rámci okrskové soutěže.

Všem, kteří se na výše uvedených akcích podíleli děkuji za spolupráci.

Petr Krouza

starosta spolku

 

Tak já si to teda zkusím...

19. 1. 2021

„Tak já si to teda zkusím.“

Tak zněla slova Barči Dorňákové před prvním závodem v TFA na začátku roku 2020. .Jak už jsme již informovali Barča první závod vyhrála. Následovaly další dva závody a to v Rychnově u Jablonce nad Nisou odkud si odvezla bronz. Na konci července jela poměřit síly se závodnicemi v daném sportu již kovanými. V Moravské lize kam se Barča přihlásila bylo více než 15 závodnic a to nejen z České republiky, ale i tak Barča zabojovala a odjela z nelehkého souboje s krásným 5. místem.

Nejdůležitější závod čekal na Barču a její kolegyně z libereckého kraje 22. srpna v prostorech Technické univerzity v Liberci.  A proč nejdůležitější?  Protože závodnice , která tento závod vyhraje nebo bude druhá vybojuje si kromě krásného poháru, originální medaile a dalších krásných cen si poveze domů i postup na Mistrovství České republiky v TFA.

Závod rozhodně nebyl snadný po vyběhnutých schodech čekaly na závodnice a závodníky další nelehké silové překážky. Jako lev se Barča poprala se vším co se jí postavilo do cesty a cílovou rovinku proběhla s  hlavou vztyčenou. A vyšlo to Barča si z Liberce odvezla dvě zlaté medaile (jednu za samotný závod, druhou za výhru krajského kola). Mimo to přijela domu jako nejrychlejší závodnice v kraji a postup na mistrovství ČR. To se mělo konat ve 22.10.2020 ve Svitavách.  Bohužel okolnosti všem známe přesunuli závod na jaro 2021.

O tom, jak to dopadne Vás budeme určitě informovat. Držte Barče pěsti , a jak říká „TAK JÁ TO TEDA ZKUSÍM!!!“

Josef Ječný

 

Rekapitulace roku 2020 JSDHO Všeň

19. 1. 2021

Loňského roku byl naši jednotce 15x vyhlášen poplach. Jednalo o technické pomoci 8x, požár 5x a planý poplach byl 2x. Jednotka zasahovala, jak v katastru okolních obcí, ale i v  Turnově, tak i samozřejmě v katastru naši obce.  Jednalo se o: v březnu - planý poplach  pálení odpadu ve Všeni, v dubnu – požár trávy u bývalého JZD, v červenci – požár trávy a tújí v Mokrém, v říjnu – pomoc záchranné službě s transportem pacienta ve Všeni. Dvakrát byla jednotka oslovena za účelem distribuce roušek, jednou to bylo po obcích v kat. ORP Turnov a podruhé po DPS v Semilském okrese.

Mimo to členové jednotky dohlíželi na pálení roští na kopanině – neboť v dubnu byl zákaz srocování více osob kvůli výskytu covidu 19. Pokud to situace dovolila tak se členové zúčastňovali školení ať už pravidelně v hasičárně tak i na motorové pily, školení první pomoci atd.

Co se týče finanční stránky: dotace z libereckého kraje byla ponížena a nakonec jsme dostali Kč  10100,-. OÚ Všeň zaplatil z rozpočtu cca 37 tis a to např.: na obnovu osobních ochranných prostředků členů, na provoz vozidel, školení členů. Do hasičárny ve Všeni byly  zakoupeny akumulační kamna a skříňka na věci.

Plán na tento rok:

Loňského roku byla od HZS Libereckého kraje na naši obec přepsána jako nepotřebný majetek tatra 815, která je určena ke kompletní repasi.  Prozatím stojí u HZS st. Turnov a budou probíhat kondiční jízdy našimi strojníky, aby se s ní blíže seznámili, než-li bude zařazena do výjezdu po rekonstrukci. Rekonstrukce  proběhne pokud  budou uvolněné dotační prostředky od Generálního ředitelství HZS a Libereckého kraje. Zbytek bude doplacen z rozpočtu obce.  Pokud vše bude probíhat jako v předchozích letech, měli bychom zhruba v září znát výsledky dotací a v případě úspěšnosti musíme do konce roku připravit výběrové řízení a následně vybrat dodavatele na rekonstrukci Hasičského speciálu Tatra 815. Vozidlo by se repasovalo v roce 2022. 

Dále by měla proběhnout rekonstrukce druhé garáže a to za předpokladů, že dopadnou dotace z Libereckého kraje a za přispění peněz z rozpočtu obce.

Vzhledem k situaci, která v republice panuje, nebylo možno udělat pro členy jednotky a jejich drahé polovičky tradiční posezení – poděkování za jejich práci a obětování svého volného času, tak činím alespoň takto: Všem členům naši jednotky děkuji za odvedenou práci a za jejich čas, který této mnohdy nelehké činnosti věnují. Poděkování patří i těm zastupitelům naši obce, kteří nás v této činnosti podporují a není jim lhostejná bezpečnost v naši obci. Poděkování za spolupráci patří i starostovi obce Radku Vytinovi a účetní Aleně Cíferské za spolupráci.

DĚKUJI 

Martin Kočí